Çalışma Saatleri:

ISO 14001 Belgesi Nasıl Alınır?

/
/
ISO 14001 Belgesi Nasıl Alınır?

ISO 14001 Belgesi Nasıl Alınır?

ISO 14001 Belgesi Nasıl Alınır

ISO 14001 Belgesi Nasıl Alınır?

ISO 14001 sertifikası alma adımları nelerdir?

İki tür sertifikalandırma bulunmaktadır: ISO 14001 gerekliliklerine göre bir şirketin çevre yönetim sisteminin sertifikasyonu ve yine ISO 14001 gerekliliklerine göre denetleme yapabilmesi için bireylerin sertifikasyonu. Bu bölümde, ISO 14001 çevre yönetim sistemi uygulaması için bir şirketin izleyeceği adımlar ve sertifikasyon süreci tartışılmıştır.

Şirketiniz için ISO 14001 sertifikasyonu; ISO 14001 gerekliliklerine dayanarak bir ÇYS uygulamayı ve sonra, çevre yönetim siteminizi denetlemesi ve sisteminizin ISO 14001 standardının gerekliliklerini karşıladığını onaylaması için tanınmış bir sertifikasyon kuruluşuna başvurmayı içermektedir.

Yönetim desteği ile başladıktan ve ÇYS’nin yasal gerekliliklerini tanımladıktan sonra; bir araya geldiğinde çevre yönetim sisteminin tüm kapsamını ve uygulanışını ifade eden çevresel politikanızı, çevresel koşullarınızı ve çevresel hedefleriniz ile amaçlarınızı tanımlayarak başlamanız gerekecektir. Bunlarla birlikte, kuruluşunuzun işlemleri için gerekli olan zorunlu kabul edilmiş veya eklenen süreçler ile prosedürler oluşturmanız gerekecektir. Hesaba katılması gereken birçok zorunlu süreç olduğu gibi, şirket gerekli gördükçe eklenecek birçok süreç de bulunmaktadır.

Uygulamayı sonlandırma ve sertifika alma için zorunlu adımlar

Tüm dokümantasyonunuzu bitirdikten ve uyguladıktan sonra, başarılı bir sertifikasyon için kuruluşunuzun ayrıca şu adımları da uygulaması gerekmektedir:

İç denetim – İç denetim, ÇYS süreçlerinizi kontrol etmeniz için yürürlüktedir. Amaç; kayıtların süreçlerle uyumluluğunu doğrulamak ve başka türlü gizli kalabilecek problemleri ve zayıflıkları ortaya çıkarmak için yürürlükte olduğunu kesinleştirmektir.

Yönetim değerlendirmesi – Uygun kararlar almak ve kaynakları atamak amacıyla yönetim sistemleri süreçleri hakkında ilgili gerçekleri değerlendirmek için yönetiminiz tarafından gerçekleştirilen resmi bir değerlendirmedir.

Düzeltici eylemler – İç denetleme ve yönetim değerlendirmesini takiben, tanımlanmış problemlerin ana nedenini doğrulamanız ve nasıl çözüldüğünü belgelemeniz gerekmektedir.

Şirket sertifikasyon süreci iki aşamaya ayrılmaktadır:

Aşama Bir (dokümantasyon değerlendirmesi) – Seçtiğiniz sertifikasyon kuruluşundan gelen denetçiler, dokümantasyonunuzun ISO 14001 gerekliliklerini karşıladığından emin olmak için kontrol gerçekleştireceklerdir.

Aşama İki (Asıl Denetim) – Bu aşamada, sertifikasyon kuruluşu denetçileri; belgeleri, kayıtları ve şirket uygulamalarını değerlendirerek güncel etkinliklerinizin hem ISO 14001 hem de kendi dokümantasyonunuzla uyumlu olup olmadığını kontrol edeceklerdir.

Belge ve kayıtların oluşturulması, şirketiniz tarafından içsel olarak yapılmalıdır ya da bir danışmandan yardım alarak ya da standart dokümantasyonunu satın alarak bu süreçte yardım alabilirsiniz.

Tüm süreçler ve prosedürler yürürlüğe girdikten sonra bir zaman dilimi boyunca ÇYS’ni işletmeniz gerekecektir. Bunu yaparak sonraki aşamalar olan denetleme, sisteminizi değerlendirme ve sertifika almaya geçmek için gerekli olan kayıtları toplayabileceksiniz.

Sonuç olarak, yine basit bir şekilde nasıl ISO 14001 sertifikası alacağınızı açıklamak gerekirse;

1 – Gap analizi (Fark analizi)

Bu, mevcut çevre yönetim sisteminize yakından baktığımız ve ISO 14001 gereklilikleri ile karşılaştırma yaptığımız, opsiyonel bir değerlendirme öncesi hizmetidir. Resmi bir değerlendirme uygulamadan önce daha fazla çalışma gerektiren alanları belirlememize yardımcı olur ki bu da gerçekten size zaman ve para kazandırır.

2 – Resmi değerlendirme

            İki aşamada gerçekleşir: İlk olarak gerekli olan ISO 14001 prosedürleri ve kontrollerinin geliştirilip geliştirilmediğini kontrol ederek kuruluşunuzun değerlendirme için hazır bulunma durumunu değerlendiriyoruz. Eksik bulursak onlara odaklanabilin diye bulgularımızın detaylarını sizlerle paylaşıyoruz. Eğer tüm gereklilikleri karşılıyorsanız, sertifikasyon için yasal kontrolleri tamamlayarak sitenizi ve işlemlerinizi değerlendiriyoruz.

3 – Sertifikasyon ve sonrası

            Resmi değerlendirmeyi geçtikten sonra 3 yıl geçerli olacak ISO 14001 sertifikası alacaksınız. Bu süreç boyunca müşteri ilişkileri müdürünüz, sisteminizin aynı şekilde kalmadığından sürekli geliştirildiğinden emin olmak için düzenli ziyaretler yaparak sizinle iletişimde kalacaktır.

ISO 14001 Belgesi Nasıl Alınır? başlıklı makalemizi okudunuz. Yönetim Sistemleri ile ilgili daha bir çok makaleye sitemizden ulaşabilirsiniz.